Винахід дніпрянина щодо видобутку електрики у домашніх умовах

На фоні трагічних подій, що відбуваються кожного дня на території України, яка потерпає від розривів ракет та снарядів, направлених терористичною росією, українські винахідники намагаються внести свій вклад в допомогу збройним силам і населенню. Сучасний стан електропостачання промисловості і населення надзвичайний. Із-за зруйновного обладнання головних підстанцій і ТЕЦ, вся територія України більшість часу на добу, без світла.
Тому винахід дніпрянина Євгена Дрімко став надзвичайно актуальним. Він винайшов новий спосіб добувати електроенергію, надихнувшись роботою механізму старого годинника.

Механізм працює так:
вантаж опускається, виробляється енергія, що живить генератор.«Підвішений вантаж виконує роль двигуна, і силою гравітації притягується до землі, так виробляємо механічну енергію, яка крутить генератор, що генерує електрику», — розповів винахідник Євген Дрімко.

Схожі системи видобутку енергії будують в Америці та Європі. Утім, каже Євген, вони мають недосконалості.

«Треба будувати величезну вежу, або робити тунель, який буде уходити вглиб землі для цього механізму», — каже Євген.

Тоді як механізм Євгена матиме розмір лише два на два метри. Завдяки замкнутому колу, частина енергії буде йти споживачу, частина — на те, щоб підняти вантаж.

«ККД пристрою залежить від генератора, якщо він трифазний, то можна досягти ККД 80-90%. В порівнянні, одна панелька сонячна буде коштувати тисяч 15 грн, і ККД лише 19%», — додав винахідник.

Відтак собівартість електрики виходить дешевшою: лише 50 копійок за кіловат. У 2022 році Євген отримав патент на свій винахід. Та планує збудувати повноцінну установку.

Головний редактор

Якщо вам цікаві новітні розробки в науковій та технічній сфері, підпишіться на електронну версію нашого журналу. smileyТам ви знайдете ексклюзивні матеріали, які не були опубліковані на нашому сайті!