Нова технологія назавжди позбавить окуляри запотіванню

Ніхто не любить запітніли окуляри або лінзи, і, на жаль, більшість засобів проти запотівання потрібно часто використовувати повторно. Однак нова обробка може зробити лінзи з полікарбонату постійними без запотівання... і самоочищенням.

Цей процес, розроблений у Наньянському технологічному університеті Сінгапуру, починається з обробки лінзи (або іншої пластикової поверхні) кисневою плазмою. Це робиться як для його очищення, так і для поліпшення адгезії тонкої плівки, яка згодом на неї осідає.

Ця прозора плівка складається з двох шарів – один із двоокису кремнію, інший з діоксиду титану – і наноситься на пластик за допомогою імпульсного лазерного напилення . Останнє передбачає використання лазера для випаровування кожного з двох шарів матеріалів у вакуумній камері. Оскільки випарений діоксид кремнію та діоксид титану піднімаються вгору, вони тонко осідають на пластиковій підкладці, яка розташована у верхній частині камери.

Як і у випадку з іншими покриттями проти запотівання, це працює, змушуючи крихітні крапельки води, які осідають на об’єктиві, розтікатися в однорідну плівку, яку легко проглядати. Це робиться лише за 93 мілісекунди після того, як крапля торкається плівки.

Випробування також показали, що плівка стійка до стирання при натиранні марлею (стандартна методика випробування на стійкість до стирання), а також вона залишалася приклеєною до пластику, коли на неї накладали клейку целофанову стрічку, а потім відклеювали її. І як додатковий бонус, коли оброблений пластик піддається впливу сонячного світла (або іншого джерела ультрафіолетового світла), діоксид титану запускається для розщеплення органічних забруднень, таких як частинки бруду та бактерії.

«Повідомлені результати доводять багатофункціональність нашого покриття», — сказав аспірант Сунь Є, перший автор дослідження. «Це антивідблиск, запотівання та самоочищення. Крім того, підхід до виготовлення швидкий і простий у виконанні з великою довговічністю. Це робить нашу інновацію унікальною серед інших методів проти запотівання, які, як правило, закінчуються покриттями з обмеженими функціями».

Джерело: NewAtlas

Якщо вам цікаві новітні розробки в науковій та технічній сфері, підпишіться на електронну версію нашого журналу. smileyТам ви знайдете ексклюзивні матеріали, які не були опубліковані на нашому сайті!