Лауреати Нобелівської премії з фізики

Лауреатами Нобелівської премії з фізики 2021 року стали фахівці з метеорології Сюкуро Манабе і Клаус Хассельман, а також — італійський вчений Джорджо Парізі.

Про це 5 жовтня повідомили у Нобелівському комітеті.

Так, половину премії присуджено фізику японського походження Сюкуро Манабе — працює в США, а також — німцеві Клаусу Хассельману — за «фізичне моделювання клімату Землі, за кількісний аналіз варіацій і надійний прогноз глобального потепління».

Друга половина премії присуджена Джорджо Парізі за «відкриття того, як безлад і флуктуація взаємодіють в фізичних системах від атомних до планетарних масштабів».

Грошову премію у розмірі 10 млн шведських крон (більше $1,14 млн) розділять Манабе і Хассельман, а другу половину цієї суми — окремо Парізі.

6 жовтня Нобелівський комітет назве лауреатів премії з хімії, 7 жовтня — з літератури. В останній день "нобелівського тижня" стане відоме ім'я лауреата премії миру. Володар премії з економіки пам'яті Альфреда Нобеля, заснованої Державним банком Швеції в 1968 році, визначиться 11 жовтня.

Головний редактор

Якщо вам цікаві новітні розробки в науковій та технічній сфері, підпишіться на електронну версію нашого журналу. smileyТам ви знайдете ексклюзивні матеріали, які не були опубліковані на нашому сайті!