Українські стартапи, які вирішують еколологічні та енергетичні проблеми людства

конкурс стартапів

У 2017 році Україна вперше взяла участь у конкурсі Global Impact Challenge Ukraine 2017 покликаному допомогти вирішенню глобальних проблем людства у найближчі 10 років, використовуючи експоненціальні технології.

Своє бачення вирішення глобальної проблеми зміни клімату представили десять українських фіналістів в рамках конкурсу, який провів Університет сингулярності (Singularity University) у партнерстві з представництвом SingularityU Kyiv Chapter.

Переможці конкурсу — Данило Баш та Євген Ерік — отримали стипендію на 10-тижневу річну програму Singularity University Global Solutions Program (GSP) 2017 у кампусі дослідницького центру NASA Ames у Кремнієвій долині.

Надаємо інформацію про декілька з них.
Данило Баш запропонував створити платформу, яка дозволить добувати рідкісні високотехнологічні метали в океанських течіях, витягуючи їх селективними сорбентами. 

У перспективі технологія дозволить очищати океани від вуглекислого газу. Селективні сорбенти застосовуються для осушення газів або рідин, отримання прісної води у районах з посушливим кліматом, видобутку урану.

Оскільки океанські течії є відновлюваним, невичерпним джерелом радію, іридію, платини і золота, видобуток рідкісних високотехнологічних металів за допомогою сорбентів знизить вартість радіоелектроніки, медичного обладнання, лазерів і супутників, складної оптики та промислової хімії.

Другим переможцем став Євген Ерік з проектом SolarGaps. 

Українець пропонує використовувати вертикальні поверхні для генерації сонячної електроенергії — оснащені сонячними батареями розумні віконні жалюзі здатні підвищуватимуть ефективність виробництва електроенергії, змінюючи кут нахилу. Проект дозволить жителям великих міст зменшити залежність від зовнішніх мереж електропостачання. Згенеровану електроенергію можна буде використовувати для побутових потреб або скидати у загальну мережу для продажу сусідові. Всі процеси контролюються у мобільному додатку.

Проект Sincere Tech Рона Фрідмана покликаний демократизувати доступ до якісного медичного обслуговування. 

Рон і команда "щирих технологій" розробила датчик вартістю $10, який знімає кардіограму серця з зап'ястя. За допомогою мобільного додатку лікар може контролювати стан виписаних або стаціонарних пацієнтів дистанційно. Дослідження Sincere Tech показали, що на підставі ЕКГ — сигналу можна не тільки діагностувати хвороби, пов'язані з роботою серця, але й модулювати показники роботи всього організму. ЕКГ-сигнал також є універсальним біометричним показником, здатним замість відбитка пальців або сканування сітківки ідентифікувати особу. Джерело
Продовження в наступних випусках