Створено унікальний водовідштовхувальний спрей

супергидрофобний спрей

Можливо, до кінця 2017 роки ми побачимо новий клас водонепроникних матеріалів, які надовго зберігають гідрофобні властивості. Дослідники з Мічиганського університету створили водовідштовхувальний спрей, який в сотні разів міцніше аналогічних спреїв, причому навіть в разі пошкодження покриття може відновити свою цілісність. Спрей являє собою поєднання матеріалів під назвою «фторований еластомер поліуретану» змішаний з водовідштовхувальними молекулами під назвою «F-POSS». Дослідники говорять, що їх винахід відрізняється від аналогічних напилюваних продуктів довговічністю створюваного покриття.

«За останні десятиліття були створені тисячі супергідрофобних спреїв, але жоден з них не міг похвалитися довговічністю. Я думаю, що ми дійсно змогли домогтися цього, і наше відкриття допоможе створювати більш дешеві, можливо супергідрофобние покриття», — сказав Аніш Тутеа, доцент матеріалознавства та інженерії.

Спрей призначений для нанесення на автомобілі, одяг, дахи будинків і навіть корпуси суден, що дозволить знизити силу опору в воді. На додаток до довговічності і міцності матеріалу, покриття з нього здатне відновлюватися при пошкодженні. Навіть якщо молекули покриття зіскоблювати з поверхні, інші молекули будуть мігрувати, щоб заповнити прогалини і відновити цілісність гидрофобного шару.

Ключем до вражаючим якостям нового покриття стали особливості геометрії створюваної ним гидрофобной поверхні. Більшість водостійких покриттів використовують мікроскопічні стовпи, які створюють повітряні кишені, нижче крапель води, що змушує їх скочуватися. Але така структура дуже нестійка. Дослідники створили поверхню злегка податливою, так що вона може гнутися, але не ламатися під тиском. Джерело