Круті винаходи, зроблені … мамами в декреті

Чим зайнятися жінці в декреті? Наприклад, можна винайти ракету, розробити двигун космічного корабля або створити апарат для лазерної хірургії. Знайомимо вас з третю і четвертою з 10 надихаючих історій, в яких материнство не перешкода досягненням в науці і техніці.

Мелітта Бенц: паперові фільтри для кави.
По-перше, все геніальне — просто. По-друге, щоб домогтися успіху, треба бути трохи одержимим і не йти на компроміси. Про це історія Мелітти Бенц, матері двох дітей з Дрездена. Мелітта пристрасно любила каву і не бажала миритися з тим, що половину кавової гуртки займає не власне напій, а кавова гуща. Відкинувши що були на той момент «технології» — тканинний фільтр, який треба було мити після кожного заварювання, або інші методи приготування кави, які робили його смак більш гірким — Мелітта винайшла паперовий фільтр. Для цього кмітлива господиня всього лише продірявила дно в каструльці і поклала туди промокальний папір (якою користувався її син-школяр). У 1908 році Мелітта Бенц отримала патент на свій винахід. Треба сказати, що фрау Бенц виявилася підприємливою пані. Вони з чоловіком швидко організували виробництво, Мелітта, як сказали б сьогодні, просувала свій продукт, влаштовуючи «кавові посиденьки». Компанія Melitta стрімко розвивалася, завойовуючи світову кавову нішу, і щасливо існує донині.

Рут Грейвс Уейкфілд: печиво з шоколадною крихтою.
Печиво з шоколадною крихтою вважається типовим для американської кухні, як борщ для української, піца для італійської і так далі. Але у цієї традиції не настільки глибоке коріння, як у інших страв національної кухні — знамениті печива з'явилися в 1938 році на кухні Рут Грейвс Уейкфілд. Разом з чоловіком Рут відкрила готель «Tollhouse» в місті Уітмен, штат Массачусетс, і багато років керувала рестораном, який став одним з найпопулярніших у всьому штаті — туди заглядала навіть президент Дж. Кеннеді. Шоколадне печиво пекли і раніше, зі спеціального шоколадного тесту, але щоб отримати печиво з шоколадною крихтою, треба було додуматися додати в звичайне тісто шоколад (він не може розплавитися повністю, і тому виходять шматочки шоколаду в печиво). Разом з попитом на нове ласощі підскочили ціни і на сам шоколад. Місіс Вейкфілд уклала договір з виробником шоколаду, компанією Nestlé: вона продала свій рецепт Nestlé всього за 1 долар — в обмін на необмежену (і безкоштовне) використання їх шоколаду.

Джерело