Біонічна лінза: імплант «надздібностей»

нове око

Безліч фантастичних творів малюють нам картини майбутнього, в яких біонічними частинами тіла замінюють людині справжні. Часом здається, що подібне прийде в наш світ ще не скоро, але це зовсім не так. Так, канадська компанія Ocumetics Technology Corporation в даний момент проводить клінічні випробування пристрою Bionic Lens, який зможе замінити окуляри і контактні лінзи. Причому при бажанні біонічну лінзу можна замовити вже зараз.

Bionic Lens — це свого роду імплант, який замінює кришталик ока. «Установка» цього імпланта практично нічим не відрізняється від операції по установці штучного кришталика, техніка якої добре відпрацьована. Після імплантації лінза коригує будь-які відхилення зору, не пов’язані з пошкодженням сітківки. Таким чином, Bionic Lens являє собою подобу «динамічної» лінзи, яка встановлюється всередину очей, здатної самостійно підлаштовуватись у разі зміни зору людини. Відбувається це за рахунок того, що Bionic Lens з’єднується з циліарним м’язом, що дає можливість фокусуватись на різні відстані. Примітно те, що, як заявляють розробники, діапазон фокусування набагато ширший, ніж у звичайного кришталика, а на роботу біонічної лінзи витрачається в 100 разів менше енергії. Тобто, м’яз, що керує лінзою, практично не буде втомлюватись.

Але і це ще не все! Використовуючи Bionic Lens, людина зможе фокусувати зір на невеликих предметах (наприклад, номер автомобіля) на відстані до 30 метрів без напруження для очей. А якщо почати розглядати власний палець, то, за словами розробників, можна буде розрізнити найдрібніші візерунки, що формують відбитки пальців. В майбутньому імплант можна буде модифікувати і, наприклад, вивести зображення на екран зовнішнього пристрою. Як заявляє керівник проекту і винахідник Bionic Lens Гарт Уебб,

«На даний момент єдиним недоліком лінзи є тільки її відсутність, так як вона буде давати величезні переваги своєму власникові. Ну а якщо серйозно, то біонічна лінза не є панацеєю в лікуванні хвороб очей. Вона не зможе позбавити від дальтонізму, міопатії, захворювань сітківки і пошкоджень очного нерва. А ось «власникам» короткозорості і далекозорості вона допоможе назавжди позбутись окулярів і контактних лінз не вдаючись до складних операцій.»

Якщо Bionic Lens Успішно пройде клінічні випробування, вона надійде на озброєння хірургів в найближчі 2 роки. Озвучена і ціна пристрою: 3200 доларів за одну штуку. Витрати на операцію у вартість не входять. Джерело