Унікальний автономний будинок PassivDom (відео)

автономний будинок

Українець Максим Гербут розробив друковані будинки і отримав більше 8000 попередніх замовлень в США.

Максим Гербут – засновник стартапу PassivDom. Його компанія займається незвичною справою – друкує будинки на 3D-принтері. При цьому вони практично повністю автономні і незалежні від зовнішніх джерел тепла, електроенергії і води.

Уродженець Маріуполя Максим Гербут, зараз більшу частину часу проживає в США, нещодавно увійшов в рейтинг інноваторів Центральної та Східної Європи за версією Google і Financial Times.

Роботами-маніпуляторами друкується цілий будинок однією деталлю: стіни, фундамент, дах. Далі монтуються всі комунікації, ставляться «теплі» вікна і двері, житло декорується і обставляється меблями і електронікою. У будинку знаходиться велика кількість «розумних» систем: диспетчеризації, контролю повітря, фільтрації води і т.п.

Відмінна риса будинків PassivDom полягає у вкрай низьких тепловтратах. Конструкції будинку при товщині стін 20 см здатні зберігати таку ж кількість тепла, як і будівлі, побудовані з цегли, товщиною стін 7 м. Це означає, що для обігріву або охолодження PassivDom не потрібно великих витрат енергії. Цілком достатньо електрики, виробленої сонячними панелями на даху. Її вистачить навіть для обігріву в зимовий час, коли сонячного світла мало. При цьому ще й запаси залишаться, яких вистачить для комфортного користування побутовими електроприладами.

Розуміння того, з чого друкувати будинок, прийшло далеко не відразу. В ході експерименту взяли карбон, склопластик, фіберглас, поліуретан, зпінене скло та інші матеріали. В результаті вийшов досить міцний композитний матеріал, – розповідає Максим Гербут, СЕО, керівник і творець проекту.

PassivDom – це єдина цілісна конструкція, надрукована на 3D-принтері без швів і склеювання. Як наслідок, він відрізняється високою міцністю і не потребує фундаменту. Тому для його установки не потрібна спеціальна ділянка для забудови. З огляду на високу вартість останніх, така властивість PassivDom дуже вигідна. Ви можете поставити його на будь-якій ділянці в принципі, навіть на орендованому. І навіть перевозити його з місця на місце, якщо потрібно.

Після ряду публікацій в американських ЗМІ, на сайті в день було по 200 реєстрацій бажаючих придбати такі будинки. На сьогодні вже черга вишикувалась – понад 8000 заявок.

В січні перші 100 чоловік заселяться в такі будинки – вони отримають знижку на покупку і стануть тестувальниками.

З нового року почне роботу завод з виробництва цих будинків в містечку Ріно штат Невада, в цьому ж місті знаходиться завод Tesla Motors з виробництва акумуляторів.

Джерело