Новий метод 3D-друку живих тканин і органів

3Д друк живих тканин

Дослідники з Оксфорду повідомляють: їм вдалося успішно надрукувати тривимірну конструкцію з живих клітин. Цей експеримент відкриває дорогу до створення універсальної платформи для 3D-друку живих тканин, з перспективою відтворення синтетичного аналога будь-якої ділянки людського тіла.

Проблема роботи з живими клітинами в тому, що вони мають тенденцію до зміщення під час друку і володіють схильністю до спонтанного суїциду. Щоб цього не відбувалось, оксфордські вчені вирішили обертати кожну клітину перед 3D-друком у персональне ліпідне покриття. Виходить свого роду «цеглинка» – дуже зручний елемент для складання різних конструкцій.

3D-принтер для живих тканин функціонує ідентично пристроям для роботи з полімерами, але самі схеми друку абсолютно інші. Необхідно враховувати, що готовий виріб не буде стабільним, він повинно жити, розростатися, в ньому будуть протікати різні біологічні процеси. В іншому випадку результат буде представляти собою непотрібний клаптик синтетичної плоті.

Технологія друку фрагменту тіла або цілого органу на основі ДНК конкретної людини відкриває перед вченими нові біомедичні можливості. Так, його можна перевірити на сумісність з алергенами, ліками, реакцію на токсини, опромінення або маловивчені речовини, не піддаючи ризику самого пацієнта. У перспективі ж 3D-друк живих тканин може стати новою галуззю регенеративної медицини. Джерело

Шановні відвідувачі, дякуємо за можливість спілкування, за інтерес, який ви проявляєте до нашого видання і пропонуємо зробити електронну підписку на журнал "ВІР".  smileyПодробиці на сайті http://vir.uan.ua/