Лікування зубів без пломби

лікування зубів

Вчені з Королівського коледжу Лондона знайшли революційний спосіб лікувати зуби. Виявляється, ліки, що копіюють деякі симптоми хвороби Альцгеймера, здатни змусити зуби регенерувати.

Зуби людини майже не відновлюються після ушкоджень. Маленькі ділянки випадково пошкодженого дентину — другого після емалевого шару — іноді регенерують, але цього недостатньо, щоб заповнити велику порожнину в зубі, зруйнованому травмою або карієсом. Тому стоматологам доводиться заповнювати «дірки» синтетичними матеріалами. Пломби з таких матеріалів іноді тримаються роками, але все-таки поступаються живої тканини в міцності і довговічності.

На зміну пломбам може прийти ліки Tideglusib (NP-12, NP031112), яке вже пройшло кілька стадій клінічних досліджень як засіб боротьби з хворобою Альцгеймера і іншими нейродегенеративними захворюваннями. Його діюча речовина — невелика органічна молекула-інгібітор кінази GSK3, фосфорилює ряд білків організму, зокрема, фактори транскрипції, які регулюють процеси ділення клітин і апоптозу. У клітинах пульпи зв'язування GSK3 стимулює поділ стовбурових клітин і направляє їх розвиток по шляху одонтобластів — клітин, довгі відростки (трубочки) яких формують основу дентину. Потім простір між цими відростками заповнюється солями мінеральних кислот і білком колагеном, точно так же, як це відбувається в дентині здорових зубів.

Здатністю Tideglusib «вирішувати» відновлення втрачених одонтобластів скористалися стоматологи. Вчені взяли колагенові губки, просочили їх ліками і завантажили в невеликі (до 0,14 мм) порожнини в дентині мишачих зубів. Через шість тижнів порожнини практично повністю заповнилися новим дентином.

Вчені (а з ними і все людство) сподіваються, що скоро Tideglusib можна буде застосовувати і для лікування людських зубів.

Результати дослідження опубліковані в журналі Scientific Reports. Джерело