Лампочка працює на гравітації

лампочка на гравитации

Інженери з лондонської компанії Therefore сконструювали діючий прототип лампочки, яка працює на силі гравітації. Досить підвісити до пристрою сумку з баластом або будь-який інший вантаж вагою близько 10 кг — і світлодіоди будуть світитися близько 30 хвилин. За ідеєю, всередині коробки — пристрій на зразок гирьового механізму, що забезпечує обертання роликів з постійною швидкістю, як в звичайних настінних механічному годиннику з гирьками. Ймовірно, тут котушка з генератором обертається в магнітному полі і створює змінний струм, що живить лампочку.

Лампочка GravityLight вже зібрала на краудфандінговом сайті Indiegogo близько $ 317 тис., Майже в шість разів окупивши початковий план.

Лампочки GravityLight пропонується постачати в Африку, Індію і Південну Америку. У цих районах світу більше 1,5 мільярдів чоловік живе без електрики, використовуючи для освітлення гасові лампи.

GravityLight позиціонується як більш розумна заміна гасниці. У деяких районах жителі віддають від 10% до 20% свого доходу на покупку гасу. В одній тільки Індії в лікарні щорічно отримує 2,5 мільйона чоловік з опіками від гасу, а вечір з гасової лампою порівняємо з вдиханням диму від двох пачок сигарет, так що багато хто навіть не палять люди страждають від раку легенів.

Лампочки на гравітації мають переважно перед сонячними батареями, які потрібно встановлювати в добре освітлених місцях і додатково обладнати акумуляторами для накопичення заряду — щоб світити ввечері і вночі. Тут же все просто. Підняв за три секунди десятикілограмовий мішок — і лампочка світить півгодини. Замість мішка можна використовувати якісь декоративні елементи, наприклад, камені або вазони з квітами. Таку лампу можна повісити навіть в темному підвалі, на відміну від фотоелементів.

Напевно, така лампа була б хорошим подарунком не тільки для Африки та Індії, але і для жителів Росії, Європи і США. Все-таки досить оригінальний гаджет, якого немає ні у кого з сусідів. До того ж він реально дешевше, ефективніше і екологічніше, ніж звичайні сонячні панелі. А якщо зробити для важків колодязь 10-20 метрів, то лампочка може світити і цілу добу, а то й більше. Джерело