Енергогенеруюча пішохідна вулиця

енергетична доріжка

Одна з лондонських вулиць стане значно «розумнішою» завдяки інноваційному тротуару від Pavegen. Минулого тижня у самому серці лондонського Уест-Енду на вулиці Bird Street був введений в експлуатацію новий відкритий торговий центр. У своєму прес-релізі компанія повідомила, що «відвідувачі зможуть насолоджуватись покупками і ресторанами на майданчику, який демонструє новітні стійкі технології».

Енергогенеруюча пішохідна доріжка Pavegen працює за рахунок тензорезистивного ефекту, або п’єзоопору – зміни опору матеріалу під дією стиснення (розтягування) або іншої деформації. При цьому виникає електромагнітна індукція, яка перетворюється в кінетичну енергію, яка, у свою чергу, потім може бути використана для живлення інфраструктурних об’єктів та електроніки. Таким чином покриття здатне виробляти енергію від кроків пішоходів, що проходять по ньому.

У випадку Bird Street енергія буде направлятись на живлення декоративного освітлення, створення природних звуків співу птахів і зарядки гаджетів. «Розумна» вулиця також впроваджує і інші інноваційні технології, включаючи лавки Airlabs ClearAir, які очищають навколишнє повітря від двоокису азоту. Крім того, поверхні розташованих вздовж дороги предметів покриті фарбою Airlite, яка очищає повітря від оксидів вуглецю і бактерій. Автори проекту впевнені, що така вулиця може стати початком створення аналогічних ініціатив в містах по всьому світі.

Рішення, подібні доріжці Pavegen – лише один з прикладів новітніх розробок, здатних генерувати енергію на мікромасштабному рівні. Наприклад, вже існує технологія, за допомогою якої можна отримувати енергію від тепла і рухів людського тіла.

За схожим принципом генерує енергію і дорожнє полотно, по якому проїжджають автомобілі. Нещодавно діюча ділянка такої дороги була відкрита у Франції. Також Угорський стартап Platio розробив фотоелектричну модульну систему для тротуарного покриття, елементи якої з’єднуються подібно до конструктора LEGO. Джерело