Електричний імітатор смаків

электрический имитатор вкуса

Часто здається, ніби все корисне обов'язково несмачно, а все смачне — шкідливо. Але що, якщо в роті виявиться самий сумний сир або сама нудна вівсянка, яка буде здаватися божественної, хрусткою картоплею фрі? .. Або морозивом? .. Так кожен стане шанувальником здорового харчування! Залишилося дочекатися, коли сінгапурський інженер Ранасінгхе Німеша закінчить розробку електричного імітатора смаків.

З усіх почуттів найважливіше для нас, звичайно, зір. Але і обманювати його ми навчилися краще інших. Увімкніть домашній кінотеатр — і ось ви вже бачите картини глибин океану або сусідньої країни. Ми можемо записувати і відтворювати звуки з прекрасною точністю. Але попросіть записати смак стиглої вишні або біфштекса — і вас зрозуміє тільки сінгапурський розробник Ранасінгхе Німеша.

Цукерка

Ще в 2013 році Німеша продемонстрував своє перше електронний пристрій для імітації смаків. «Цифрові карамельки» Digital Lollipops дійсно були схожі на цукерку чупа-чупс на паличці. У невелику кульку на кінці були інтегровані електроди, які впливали на кінчик язика швидкими стрибками температури і струмами силою порядку сотень мікроампер (наприклад, 180 мкА для створення гіркого смаку).

Розташовані тут смакові рецептори — це білки, які зв'язуються з певними молекулами, розчиненими в слині. Вловивши хімічний сигнал, рецепторний білок змінює форму і запускає рух іонів через мембрани чутливих клітин. «Включити» їх можна і слабким електрикою: певним чином модульовані по частоті і амплітуді сигнали Digital Lollipops могли створювати імітацію чотирьох базових смаків — солодкого, солоного, кислого або гіркого. Це вплив посилювався і крихітними коливаннями температури, за які відповідали мікроскопічні напівпровідникові термоелементи.

Німеша і його команда орієнтувалися на хворих, яких дієтичні обмеження позбавляють важливою радості в житті. Замислювалося навіть створення «розумних чупа-чупс», що імітують солодкий смак, але, звичайно, не містять ні грама цукру, — для тих, хто зловживає солодким. Однак ілюзія виявилася далеко не повною. «Якщо ви хочете імітувати смак, вам потрібно впливати не тільки на мову, а й на мозок», — констатували розробники. Джерело