Вітряк, що живе на даху

вітряк що живе на даху

Підніміться на дах 12-поверхового житлового будинку в Берліні — і ви побачите вкритий панелями сонячних батарей пристрій WindRail. Вітер дме крізь модуль трикутного перерізу, приводячи в рух ротори турбіни.

Конструктори і інженери довго намагались створити ефективний міський вітрогенератор. Адже, врешті-решт, міста, з одного боку, споживають 75 відсотків усієї виробленої енергії, а з іншого — на них припадає 60 відсотків викидів вуглекислого газу.

Однак на будинках у великих містах, як правило, мало місця для стандартних систем з вироблення відновлюваної енергії. «Центральна частина даху вже зайнята під багато інших інженерних споруд», — розповідає 39-річний шведський економіст і інженер, який розробив WindRail, Свен Колер. Саме тому Свен розташував своє дітище на краю даху.

Берлінський генератор, пілотний проект заснованої Колером компанії Anerdgy, у вітряну погоду може виробляти не менше 1000 кіловат-годин на рік. Цього достатньо, щоб 500 разів запустити пральну машину. Електрика, що виробляється вітрогенератором на даху, забезпечує роботу ліфтів, освітлення і вентиляцію в будинку.

Повітряний потік, що збирається на верхньому куті фасаду будівлі, прискорюється за рахунок різниці тиску всередині спеціального каналу – запатентованої розробки WindRail®. Таким чином, розташована всередині каналу турбіна отримує можливість збільшити потенціал використання енергії вітру.

Над вітряними модулями WindRail розміщені сонячні панелі, які охолоджуються повітрям, що протікає всередині каналу, що підвищує їх ефективність.

Модульна конструкція системи дозволяє отримувати гнучкі елементи дизайну, які можуть бути використані архітекторами для задоволення конкретних потреб проекту. Їх колір, освітлення і додаткові можливості можуть бути реалізовані з урахуванням вимог стилю будівлі.

Проте в містах умови для таких генераторів не ідеальні: швидкість вітру зазвичай нижча, ніж у сільській місцевості, а його напрямок складніше передбачити. «Різна форма будівель теж впливає на силу вітру», — говорить Колер. Щоб WindRail працював ефективно, його потрібно встановити на висоті не менше 8 метрів. Чим вища будівля, тим більша швидкість вітру — і тим більше енергії отримують люди, що живуть в будинку. Джерело