Перший завод з переробки СО2 в тепло

перероблення СО2 в тепло

У швейцарському місті Цюріх почав працювати перший в світі завод, який збирає з повітря вуглекислий газ, який потім переробляється в тепло. Це тепло, на думку виробника, можна направляти на різні цілі, в тому числі на обігрів теплиць, будівель, приготування газованих напоїв, для виробництва палива, в нафтовій промисловості, і в цілому для перепродажу.

Організатором даного проекту є швейцарський стартап Climeworks, який ставить собі за мету в першу чергу допомогати планеті із забрудненням навколишнього середовища, а, в другу — спробою зробити цей процес комерційно вигідним для приватних підприємств.

Зараз продуктивність побудованого заводу становить близько 900 тонн переробленого CO2 щорічно. Така кількість вуглекислого газу продукують 200 автомобілів.

Втім, не дивлячись на власний успіх проекту, поки представники розробника заявляють, що одного такого заводу планеті, звичайно ж, не вистачить. Щоб впоратися з наслідками зміни клімату, знадобиться ще сотні тисяч таких заводів в різних куточках планети. Вже підраховано — щоб переробляти хоча б 1% всіх викидів вуглекислого газу в світі, буде потрібно близько 750000 таких заводів.

Процес переробки СО2 на новому підприємстві влаштований так.

Його потужні вентилятори засмоктують повітря, проводять його фільтрацію з виділенням CO2, а утворюване в цьому процесі тепло йде на опалення звичайної овочевої теплиці по підземному трубопроводу.

За фактом, така технологія виділення вуглекислого газу трохи схожа на такий же процес, здійснюваний зеленими насадженнями планети. Ось тільки його ефективність в рази вище, тобто, завод займає в тисячу разів меншу площу, ніж знадобилося рослинам, які змогли б переробити таку ж кількість СО2.

Передбачається, що подібні промислові об'єкти доцільніше розміщувати на територіях, непридатних для ведення сільського господарства. А зараз компанія Climeworks планує розширити своє виробництво, щоб довести технологію до показників в 10 гігатонн зібраного CO2 щорічно. Джерело