Новий вид вітрогенераторів – «Безлопатева турбіна»

безлопатевій вітрогенератор

У фахівців з альтернативної енергетики давно сформувався стереотип щодо того, як повинні виглядати правильні й ефективні вітрогенератори.

Такий стан справ зовсім не дивно, адже вітрогенератори зводяться щороку по всьому світу, і це завжди величезні споруди з лопатями, схожі на гігантські вітряки. А що до безлопатевих вітрогенераторів, то до них ставлення, як правило, в середовищі альтернативників вельми і вельми скептичне.

Компанія Vortex Bladeless представила модель і робочий макет принципово нового вітрогенератора, зовсім не схожого на звичайні вітряки. Тут немає обертових на вітрі лопатей, і взагалі не передбачаються великі обертові частини.

Генератор аж ніяк не схожий на вітряк, скоріше він нагадує велику біту для бейсболу, встановлену вертикально на ручку, і погойдується коли дме на неї вітер. Але ж вітер не завжди дме поривами, — може заперечити хтось, — і як же тоді буде розгойдуватися ця гігантська біта, вона ж просто нагнеться і так і буде нерухомо стояти немов дерево? Насправді все зовсім не так!

Принцип, за яким вертикальний безлопатевий вітрогенератор стане захитуватись на вітрі — не пов'язаний з поривами вітру. Принцип полягає в розгойдуванні вертикального генератора невидимими вихорами повітря, що утворюються в формі ланцюжка позаду циліндричних об'єктів, що обдуваються газом або обтічних рідиною в поперечному напрямку.

Вітряний генератор від Vortex вдвічі дешевше у виробництві, ніж лопатева турбіна аналогічної потужності, а витрати на регулярне обслуговування менше в п'ять разів! До того ж кількість виділених парникових газів на 40% нижче, працює генератор тихіше, і майже повністю безпечний для птахів і летючих мишей.

А що стосується ефективності в цілому, то вертикальні безлопатеві генератори можна буде встановлювати на меншій площі і отримувати таким чином більше електроенергії, ніж від тих же лопатевих вітрогенераторів, які потребують величезних площ щоб турбіні було де розмахнутися. Цей фактор дуже важливий при зведенні великих вітряних електростанцій, а вертикальних генераторів можна встановити кілька, і близько один до одного — електростанція вийде більш компактною.

Мало того, розробники перевірили аеродинаміку системи з двох своїх вітрогенераторів, коли один стояв позаду іншого, і виявилося, що той який стояв позаду — розгойдувався ще сильніше, адже він повторно використав вихори від першого.

Автори проекту впевнені, що для приватних домоволодінь буде досить невеликих вітрогенераторів Mini висотою в 12,5 метрів на номінальну потужність в 4 кВт, а основу великих вітряних електростанцій складуть розробки моделі Gran на 1 МВт кожен. Джерело