«Пробка» що захистить метро від повеней і терактів

Пробка від повеней і терактів

Відома американська компанія «ILC Dover», яка виробляє для НАСА космічні скафандри, несподівано вирішила звернути свій погляд не в бездонну глибини космосу, а в тунелі метро, ​​для захисту яких створила незвичайний пристрій — масивну надувну пробку, покликану захищати від повеней і хімічних атак терористів.

Ця конструкція дуже схожа на автомобільну подушку безпеки, яка, в разі аварійних ситуацій надувається, виростаючи в розмірах, і повністю перекриває тунельний прохід. Ось тільки цей повітряний «мішок» зростає до розмірів 5 м в діаметрі і 9,7 м в довжину, і щоб досягти таких розмірів, йому потрібно всього 12 хвилин.

Він здатний стримувати водний потік в тисячі тонн протягом декількох днів поспіль, так як зроблений з неймовірно міцного і жорсткого матеріалу. Однак, сам по собі має відносно малу вагу, а в здутому стані займає вкрай мало місця.

Він активується автоматично шляхом натискання кнопки. Це дозволяє заощадити час в ту мить, коли кожна секунда на рахунку, і будь-яке зволікання може коштувати життя людям або вилитися у величезні матеріальні втрати.

За словами виробника, продукт, на створення якого пішло цілих 10 років, проектувався з урахуванням сучасних проблем — частих погроз терористичних атак і зміни клімату, яке викликає в різних куточках планети повені великої інтенсивності.

«Пробка» складається з трьох шарів різних матеріалів: нейлону, уретанового каучуку і зовнішнього шару, що представляє собою складне переплетення стрічок рідкокристалічного полімеру під назвою вектрана, зовні схожих на автомобільні ремені безпеки.

Незвичайну «подушку для метро» випробовували 4 роки, перш ніж оголосили, що її розробка закінчена і готова до застосування. Останнє тестування полягала в тому, що один з підземних тунелів спеціально затопили, намагаючись зрозуміти, якої сили водний потік і скільки часу «пробка» зможе витримувати. У підсумку, вона протрималася 21 день, що для ліквідації наслідків аварії зазвичай більш, ніж достатньо.

Крім безпосередньо створення «повітряного мішка», компанія розробила і спеціальну інфраструктурну систему, що встановлюється в підземних тунелях, завдяки якій пристрій може дистанційно включатися, в разі необхідності перекриваючи той чи інший тунель.

До речі, в арсеналі випускаються компанією «ILC Dover» продуктів є ще кілька цікавих пристроїв для захисту інфраструктурних та житлових об'єктів — це системи Flex-Wall, які є високоміцними бар'єрами, також розгортаються за лічені хвилини навколо будівель, типу транспортних станцій і будинків. Витримуючи великі навантаження, вони в змозі захищати людей і будівлі від ураганів, смерчів, повеней, піщаних бур та інших катаклізмів. Джерело