Вугільна шахта реорганізується в сховище надлишку енергії

шахта аккумулятор энергии

Найбільша вугільна шахта Німеччини, яка майже півстоліття забезпечувала німецьку промисловість, отримає друге життя. Після закриття її реорганізують в сховище надлишків енергії, яку отримають з поновлюваних джерел.

Шахта глибиною 600 метрів знаходиться в місті Боттроп, земля Північний Рейн — Вестфалія. З 1974 року вона забезпечувала країну енергією. За планами уряду, вона і далі буде робити це, але вже більш екологічно.

Передбачається, що шахта перетвориться в гідроакумулюючу електростанцію на 200 МВт — потужність вистачить для 400000 будинків. Вона буде працювати за принципом акумулятора і накопичувати надлишки енергії від сонячних панелей і вітряних млинів.

Такий проект вирішує відразу дві головні проблеми, які породжує перехід Німеччини на чисті джерела енергії: безробіття та нестабільність енергомереж. Так місцеві робітники, які були повністю зайняті на шахті, отримають альтернативне джерело заробітку, а енергосистема отримує захист від тих моментів, коли сонце не світить і вітер не дме.

За цією шахтою підуть і інші, розповідає міська влада. Планується збільшення промислових сховищ енергії, щоб до 2025 року частка відновлюваної енергії в Північному Рейн — Вестфалії досягла 30%.

Німеччина взяла курс на повний перехід до поновлюваних джерел енергії і закриття вугільних електростанцій і шахт. Поки це торкнеться старих вугільних електростанцій. У планах закриття 27 станцій на 6,6 ГВт потужності, які живлять в середньому 13 мільйонів будинків. З іншого боку Німеччини вже показує успіхи у виробленні відновлюваної енергії. В кінці 2016 року 32% споживаної електроенергії в Німеччині надходило від поновлюваних джерел. До 2020 року країна планує досягти показника 35%. А в кінці грудня 2016 електроенергія в Німеччині і зовсім стала безкоштовною. Джерело