Арабські вчені винайшли килим-генератор

волшебный ковер из АРЕ

Арабські вчені створили «чарівний» килим. Він, правда, не літає, зате виробляє електроенергію, коли по ньому ходять. У майбутньому такі пристрої можуть з'явитися в місцях, де кожен день проходить багато людей — транспорті, торговельних центрах і стадіонах.

Майбутнє, в якому люди перестануть будувати на річках греблі і спалювати вугілля заради електроенергії, а замість цього почнуть стрибати, бігати, тупотіти і тикати пальцем в монітор, виробляючи при цьому кіловати енергії, стає все ближче.

Днями в інтернет-виданні The National з'явилося повідомлення про те, що інженери та студенти з університету ОАЕ розробили килим, який виробляє електроенергію, коли по ньому ходять, бігають, стрибають або надають інше механічний вплив. Він працює за рахунок шарів матеріалів з п'єзоелектричними властивостями, накладеними один на одного.

Автори розробки розраховують, що килимами-генераторами в найближчому майбутньому вистилали підлоги торгових центрів, концертних майданчиків і інших місць великого скупчення людей. Зараз матеріали і збірка «чудо-килима» занадто дорого, але інженери працюють над тим, щоб зробити е свій винахід максимально доступним.

П'єзоелектричний ефект виражається у виникненні поляризації діелектрика при механічному впливі. П'єзоелектричні елементи використовують там, де потрібно отримати електричний розряд при фізичному стисненні деталей системи. Такі пристрої популярні в різних датчиках, звуковій техніці (де п'єзоелектричний ефект використовується для перетворення

звукової хвилі в електричний сигнал) і в контактних детонаторах. Джерело 

Шановні відвідувачі, дякуємо за можливість спілкування, за інтерес, який ви проявляєте до нашого видання і пропонуємо зробити електронну підписку на журнал "ВІР". Подробиці на сайті http://vir.uan.ua/