Історичні довідки про геніальних винахідників

паровоз Стефенсона - Блюхер

В цей день, 236 років тому народився Джордж Стефенсон (09.06.1781) — англійський винахідник, інженер-механік.

Всесвітню популярність здобув завдяки винайденому їм паровозу. Вважається одним з «батьків» залізниць. Обрана ним ширина колії рейкового шляху, що дорівнює 1435 мм (4 фути 8½ дюймів, так звана «Стефенсоновська» або «нормальна колія»), стала найпоширенішою в Західній Європі і до сих пір є стандартом на залізницях багатьох країн світу.

З 8 років працював за наймом. Почав він працювати сортувальником вугілля. Але увагу його найбільше займали насоси, яки викачують з шахт воду. Насоси приводилися в дію паровою машиною. У 17 років Стефенсон був призначений її машиністом. Тут він отримав можливість розібрати всю машину і детально вивчити її пристрій. Це викликало інтерес до загальних принципів устрою окремих механізмів.

У 18 років навчився читати і писати і шляхом наполегливої ​​самоосвіти придбав спеціальність механіка по паровим машинам. У 1802 році Стефенсон влаштувався на роботу машиністом вугільної шахти.

У віці 31 року його призначили головним механіком вугільних копалень. Тут Стефенсон в 1815 році розробив рудничну лампу оригінальної конструкції, що отримала назву «Лампа Джорді»; вона була винайдена практично одночасно з «лампою Деві», запропонованої англійським ученим Хемфрі Деві і до сих пір не відомо, яка з конструкцій була першою.

Проектування паровозів

 В 1814 році Стефенсон спроектував свій перший паровоз, призначений для буксирування вагонеток з вугіллям для рудникової рейкової дороги. Цей паровоз робив не більше кілометра в годину і за місяць перестав діяти. Після наполегливої ​​праці з'являється його другий паровоз, який здавався тоді справжнім дивом. Це був перший в світі вдалий досвід побудови локомотива, що використовує для створення тягового зусилля силу тертя між гладкими колесами з ребордами і гладкими металевими рейками. Він міг вести склад загальною вагою до 30 тонн. Машина отримала назву «Блюхер».
З цього часу будівництво паровозів стало головною справою його життя. У наступні п'ять років Стефенсон побудував ще 16 машин. Джерело Вікіпедія