Шотландський острів Егг став повністю енергонезалежним

Шотландський острів Егг

Шотландський острів Егг став яскравим прикладом того, як громади, не пов'язані з більшими комунікаціями, можуть організувати власну електромережу, що працює тільки за рахунок чистої енергії. Егг позбувся шумливих дизельних генераторів і налагодив автономну електричну систему, яка використовує лише енергію вітру, води і сонця.

Вперше в світі жителі острова створили подібну систему самостійно з нуля і навчилися керувати нею. До цього вони використовували дизель-генератори, які працювали неповний день, але позбувшись них користувачі отримали можливість отримувати електроенергію 24 години на добу і 7 днів на тиждень.

Система Eigg Electric забезпечує постійну вироблення електроенергії за рахунок інтеграції трьох джерел: вітру, сонця і води. Станція з чотирьох вітряних турбін поставляє до 24 кВт, в той час як сонячні панелі вносять щорічний середній показник в 9,5% від споживаної потужності, рівний 50 кВт. Доповнюють досить ненадійні компоненти сонця і вітру три гідроелектростанції, розташовані в різних частинах острова. Одна з них виробляє до 100 кВт, дві інші генерують від 5 до 6 кВт кожна.

Працюючи разом, ці три джерела енергії забезпечують від 90 до 95% електроенергії на острові. За несприятливої ​​погоди громаді доводиться запускати два резервних генератора, які задовольняють мінімальні потреби жителів острова.

Прийняти на озброєння концепцію автономної енергосистеми і суспільної власності бажають і інші спільноти по всьому світу, що зіштовхуються з однією і тією ж проблемою: неможливістю підключення до централізованої мережі. Вони направляють своїх представників на острів Егг для вивчення місцевого досвіду. Там вони дізнаються, що навіть прості люди з освітою, далеким від технічного, можуть навчитися створювати і експлуатувати надійну і незалежну систему на поновлюваних джерелах енергії. Джерело