Шедеври від «Вінсент»

шедеари від ІТ

Художній ШІ «Вінсент» перетворить ваші начерки в шедеври Ван Гога

Кембриджські вчені спільно з колегами зі студії Prisma оголосили про створення нового типу штучного інтелекту. Його прозвали «Вінсент» за схильність до експресії та ініціативи – система не виконує слухняно завдання людини, вона спроектована так, щоб прагнути малювати самостійно. Це один з первістків концепції мульти-ШІ, немислима для вчорашнього дня технологія.

Розробники «Вінсента» об’єднали в одній системі дві методики машинного навчання. «Технічна» половина відповідає за обробку зображення – ШІ згодували незліченну кількість зразків живопису і технік малювання, від епохи Відродження до Пікассо. В результаті роботизований стилус «Вінсента» може малювати в будь-якому відомому стилі. «Емоційна» ж частина побудована на передових експериментальних технологіях і на ходу аналізує дії художника, намагається зрозуміти його наміри і перетворити просту першу лінію в закінчений малюнок.

«Вінсенту» марно давати конкретні команди, він діє самостійно і паралельно з художником-людиною. ШІ ніби щосили прагне творити, але все ще не може скинути ланцюги обмежень – йому потрібно дати хоча б кілька ліній, базис, щоб на його основі виникла картина. Але яка саме, передбачити вкрай непросто, так як «образ мислення» «Вінсента» дуже нагадує капризи невизнаних талантів.

Комбінація двох систем машинного навчання, які обслуговують різні напрямки роботи для отримання єдиного результату – це і є мульти-ШІ, у спрощеній формі. Наприклад, оснащений таким ШІ робот-водій зможе поєднувати перевезення крихких вантажів з самостійним аналізом трафіку на дорозі. Складне, суперечливе, але цікаве майбутнє штучного інтелекту. Джерело