Урожай без участі людей

Роботы в сельском хозяйстве

Британська ферма Hands Free Hectare стала першим в світі сільськогосподарським проектом, в якому абсолютно все роблять роботи. У вересні пристрої зібрали перший урожай: 4,5 тонни ячменю. Про те, як творцям ферми вдалося повністю автоматизувати її роботу, пише CNN.

Hands Free Hectare — спільний проект університету Харпера Адамса і компанії Precision Decisions. «Люди і раніше автоматизували сільськогосподарські системи, але зазвичай фінансування та інші ресурси надходили тільки в одну з областей», — каже інженер-землевласник Кіт Франклін. Експерти згодні з тим, що сільське господарство давно готове до автоматизації. Зараз цей процес прискорюється через те, що робоча сила дорожчає з кожним роком: впроваджувати роботів скоро стане дешевше, ніж наймати людей.

Автоматизацію гальмують кілька факторів. Перший — розуміння того, що роботи навряд чи впораються з вирощуванням фруктів і овочів. Людина збирає урожай набагато акуратніше, ніж пристрої. Другий фактор — безробіття. Якщо Японія давно готова до роботизації, в Індії мільйони людей можуть втратити робочі місця. «Технічно повна автоматизація можлива скрізь, але економічний сенс вона має тільки в певних ситуаціях», — пояснює Девід Зільберман, професор економіки сільського господарства та ресурсів в Каліфорнійському університеті.

У Hand Free Hectare ячмінь вирощують на площі близько 2,5 га за допомогою тракторів і дронів. Все управління здійснюється в диспетчерській. Дрони з мультиспектральними датчиками літали над полем і фотографували рослини: це допомагало зрозуміти, які добрива потрібні ячменю і коли. Також аналіз фотографій допомагав боротися з хворобами і бур'янами.

На початку цього року ООН закликала впроваджувати інновації в сільському господарстві. У міжнародній організації відзначили, що традиційні методи його ведення призводять до нестабільності у постачанні людей продовольством. Hand Free Hectare була частково профінансована британської урядової організацією Innovate UK, яка допомагає впроваджувати технології. Весь проект оцінюється в $ 250 тис.

За висловом конкретного учасника проекту, дослідника мехатроніки Мартіна Абелла: «Проект був неймовірно гарний по співвідношенню ціни і якості. Його реалізація стала можливою завдяки використанню програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом. Це дозволило нам програмувати техніку і дрони, використовуючи програмне забезпечення недорогих безпілотників».

Експерти кажуть, що сільськогосподарські роботи з часом стануть буденністю. «Колись комп'ютери теж були дорогими. Вартість технологій автоматизації знижується, і скоро навіть невеликі ферми зможуть дозволити собі це», — говорить Майкол Больє, професор економіки Університету Пердью.

Мартін Абелл вважає, що роботи не відберуть у фермерів роботу. Роботизація змусить людей освоїти нові навички та виконувати більш складні завдання. Джерело

Є новина? Надсилайте на vinahid@ukr.net