Система зберігання енергії на основі стисненого повітря

хранение энергии сжатым воздухом

Канадська компанія Hydrostor розробила нову систему зберігання енергії на основі стисненого повітря, яка дешевше літій-іонних акумуляторних батарей, а також не використовує природний газ, як це роблять інші системи.

Система Hydrostor Terra використовує надлишки енергії, що виробляється на електростанціях, для стиснення повітря, який потім відправляється на зберігання в посудині під землею. Тепло, отримане в результаті цього стиснення, теж акумулюється. У пікові години енергоспоживання, коли потрібно знову отримати енергію з сховища, стиснене повітря піднімають на поверхню і нагрівають за допомогою зібраного раніше тепла. Гаряче повітря обертає турбіну, завдяки чому виробляється електрика. +

Сам по собі принцип зберігання енергії у вигляді стислого повітря не є чимось новим, однак зазвичай системи такого типу використовують для нагрівання повітря природний газ, який знижує загальну ефективність методу і призводить до викидів вуглекислого газу.

Представники компанії Hydrostor стверджують, що ефективність їх системи зберігання енергії становить близько 60%. Ефективність компресійних систем з використанням природного газу, за даними Асоціації зберігання енергії, знаходиться в діапазоні від 42 до 54%. 

На даний момент в світі існує тільки одна система Hydrostor Terra, підключена до електростанції: вона була встановлена ​​на островах Торонто в 2015 році і має потужність в 0,7 МВт. Компанія зараз також встановлює систему в місті Годеріч в канадській провінції Онтаріо, потужність якої складе 1,75 МВт.

Вартість такої системи c повною установкою становить від $ 1000 до $ 2000 за кіловат. Це дешевше, ніж установка літій-іонної системи зберігання енергії Powerpack 2, яка була представлена ​​компанією Tesla восени минулого року. Джерело