Самонавчальний нейроморфний процесор Intel Loihi

процессор интель

Intel створила процесор, що працює на принципах функціонування мозку

Безліч відомих технологічних компаній, такі, як IBM, Apple, Google, Microsoft, NVIDIA і Intel, створили свої варіанти спеціалізованих чіпів і процесорів, орієнтованих на виконання задач розпізнавання, наприклад, зображень, які засновані на технологіях глибинного машинного навчання та самонавчання.

Однак компанія Intel, оголосивши про розробку нового нейроморфного процесора під назвою «Loihi», збирається зробити технології штучного інтелекту доступними для більш широкого кола зацікавлених осіб.

Замість того, щоб використовувати «грубу» обчислювальну потужність для вирішення найскладніших завдань традиційним шляхом, новий нейроморфний процесор в своїй роботі використовує основні принципи роботи головного мозку.

Компанія Intel веде розробки нейроморфних процесорів вже досить давно, в 2012 році фахівцями компанії був навіть розроблений перший експериментальний чіп. Основою цього чіпу, замість традиційних логічних елементів, є так звані імпульсні штучні нейрони (spiking neurons), які і є базовим елементом процесора.

Ці нейрони здатні пропускати крізь себе сигнали різної величини і формувати міжнейронні зв’язки (синапси) майже так само, як і нейрони головного мозку. Крім цього, кожен штучний нейрон, не пов’язаний з тактовим генератором або таймером, може при необхідності згенерувати сигнал в абсолютно довільний момент часу.

На кристалі процесора «Loihi» розташовано 1024 апаратних імпульсних нейрони, за допомогою яких можна моделювати 130 тисяч нейронів, які, в свою чергу, можуть утворювати 130 мільйонів синаптичних зв’язків. Такі можливості роблять нейроморфний процесор «Loihi» більш складним, ніж мозок примітивних істот, але до людського мозку з 80 мільярдами нейронів йому ще дуже і дуже далеко.

Згідно наявної інформації, процесор може стати основою самонавчального комп’ютера, який буде споживати в тисячу разів менше енергії, ніж звичайний комп’ютер, вирішуючи подібні задачі тільки за рахунок високої обчислювальної потужності.

Крім цього, новий нейроморфний процесор може стати чимось на зразок співпроцесора, що забеспечує функціями штучного інтелекту центральний процесор обчислювальної системи, яка, завдяки цьому, зможе самостійно вивчати різні речі і виконувати роботу, якої раніше не навчали.

Слід зазначити, що процесор «Loihi» є далеко не першим нейроморфним процесором, що з’явилися на світі за останні кілька років. Компанія IBM вже досить давно розробила нейроморфний процесор «TrueNorth», в якому міститься 4096 нейросинаптичних обчислювальних ядер, здатних моделювати мільйон нейронів і 256 мільйонів синапсів.

Переваги настільки вражаючої нейроморфної обчислювальної потужності процесора «TrueNorth» перекреслюються одним фактом, цей процесор принципово не підходить для виконання завдань, заснованих на поширеній моделі та алгоритмах глибинного навчання під назвою NeuFlow.

Фахівці компанії Intel самі визнають, що використання процесора «Loihi» для розрахунків деяких моделей глибинного навчання, буде вельми і вельми неефективним. Зате він буде демонструвати максимальну ефективність на так званих потокових алгоритмах штучного інтелекту, алгоритмах, що оброблюють безперервний потік вхідних даних.

Через ці та інші особливості процесора «Loihi», згідно з прогнозами компанії Intel, його основними споживачами стануть університети і науково-дослідні організації, які працюють над подальшим розвитком технологій штучного інтелекту.

Перші дослідні зразки чіпів «Loihi» будуть виготовлені вже в листопаді цього року, а серійні нейроморфні процесори, які будуть вироблятись з використанням 14-нм технологічного процесу, надійдуть на ринок вже в першій половині 2018 року. Джерело