Розшифрований манускрипт Войнича

Манускріпт Войнича

Більше 100 років так званий манускрипт Войнича залишався загадкою. Це текст невідомого автора, імовірно відноситься до першої половини XV століття і написаний на невідомій мові. Було зроблено чимало спроб прочитати (розшифрувати) його, в тому числі за участю професійних криптоаналітиків, але всі спроби зазнали невдачі.

Однак і ця таємниця не встояла перед міццю сучасних технологій. Історик телебачення і письменник Ніколас Гіббс, відомий також, як фахівець в галузі середньовічної латини і стародавньої медицини, повідомив, що йому вдалося зламати код рукопису Войнича.

Для цього спільно з фахівцями бібліотеки Єльського університету їм довелось повністю оцифрувати текст рукопису. Проаналізувавши код тексту, Н. Гіббс знайшов у ньому повторювані середньовічні латинські абревіатури, що часто використовувались в стародавніх трактатах про трави. Подальше вивчення трав і зображень в рукописі нагадали йому подібні медичні тексти.

Як тільки Гіббс зрозумів, що рукопис Войнича являє собою медичний підручник, йому став зрозумілий і зміст ілюстрацій. Так зображення лікарських рослин і жінок, що купаються – ні що інше, як рекомендації по гінекології. Як відомо, ще стародавні римляни часто використовували цілющі трав’яні ванни при лікуванні багатьох хвороб.

Знайшли своє пояснення і карти зодіаку в тексті. В середні століття багато лікарі вважали, що деякі ліки більш ефективні в поєднанні з певними знаками зодіаку. На думку Гіббса, манускрипт Войнича – це, швидше за все, книга, написана за індивідуальним замовленням і присвячена жіночій медицині. Джерело