Перший у світі безпілотний електричний контейнеровоз

первый в мире пароход автопилот

В Норвегії розробили перше в світі повністю автономне вантажне судно Yara Birkeland, яке приводиться у дію виключно електродвигунами і не вимагає присутності команди на борту. Що найцікавіше, творці судна — збираються спустити його на воду вже в другій половині наступного року.

Створенням контейнеровозу займеться один з найбільших в світі постачальників мінеральних добрив Yara International і виробник систем позиціонування і наведення для військових і цивільних цілей Kongsberg Gruppen.

Саме другий учасник проекту створив повноцінну систему автономного управління на основі камер, радарів, лідарів і інфрачервоних камер, яка працює спільно з системами глобального позиціонування GPS і автоматичної інформаційної системи AIS, що служить для ідентифікації суден, габаритів, курсу та інших даних за допомогою УКХ-радіохвиль.

Судно збираються використовувати для перевезення вантажів (в першу чергу мова йде про добрива) між трьома норвезькими портами, при цьому маршрут Herøya – Brevik становить 7 морських миль, а Herøya – Larvik — 30 морських миль або близько 56 кілометрів.

Довжина судна становить 70 метрів, висота — 15 метрів, ширина — 12 метрів, осадка повна — 5 метрів. Крейсерська швидкість — 6 вузлів (11,1 км/год), максимальна швидкість — 10 вузлів (18,5 км/год).

Судно Yara Birkeland здатне перевозити від 100 до 150 стандартних 20-ти футових морських контейнерів (TEU), при цьому загальна маса корисного вантажу може доходити до 3,000-4,500 тонн. У разі успіху підприємства його творці розглянуть можливість інвестувати і в більші моделі, здатні на триваліші переходи.

В рух воно приводиться двома азимутальними підрулюючими пристроями (Azimuth pods) на кормі і двома «тунельними трастерами» (Tunnel thruster) на носі судна (всі чотири рушія з електричним приводом). Загальна ємність акумуляторів судна становить близько 3,5-4 МВт/год.

Вартість судна Yara Birkeland оцінюється в $25 млн, що в три рази дорожче ціни звичайної моделі аналогічного розміру і вантажопідйомності. Однак економія на паливі і зарплаті для команди повинна знизити експлуатаційні витрати на 90%, так що окупність даної моделі відбудеться помітно швидше, ніж у класичних варіантів.

Але експерти додають, що розрахунки компанії ще належить перевірити на практиці, плюс в разі поломки, відправка ремонтної бригади стоячого посеред океану корабля теж обійдеться в круглу суму.

Крім економії коштів, експлуатація одного такого судна зможе спричинити значне зниження викидів СО2, NOx (оксидів азоту) забруднюючих навколишнє середовище, оскільки щорічно для доставки вантажів по цьому маршруту було потрібно 40000 вантажних рейсів.

Як вже згадувалось, творці судна збираються спустити його на воду в другій половині 2018 року. Протягом першого року Yara Birkeland буде тестуватись в присутності капітана і невеликої команди, і нарешті до 2020 року воно має стати повністю автономним.

З початком регулярних комерційних рейсів автономних вантажних суден на електричній тязі відкриваються величезні перспективи в галузі судноплавства. Не виключено, що з часом безпілотні морські судна обженуть у своєму розвитку автономні автомобілі. Джерело