Паперові батареї і брудна вода як нове джерело енергії

папирові батарейки

Настав час людству визнати, що воно небувало загидило планету. І тому, нам доведеться освоювати «мікробні паливні елементи». Пристрої, в яких результат життєдіяльності бактерій перетворюється в електричну енергію. І попутно, нехай і з горем навпіл, відбувається очищення стічних вод.

В Університеті Бінгемтону вивчають технологію сублімаційної сушки бактеріальної маси, щоб добитись гарантованого пожвавлення мікроорганізмів після запуску зворотного процесу. Це потрібно для того, щоб паливні елементи залишались неактивними, не зношувались даремно, а діяли тільки в потрібний момент. І тоді можна буде привезти контейнер з сухими «бактеріями-електриками» куди завгодно, залити їх брудною водицею і отримати готовий малопотужний генератор енергії.

Рідина повинна бути брудною, а краще всього взяти прямо з унітазу, до того, як натиснути кнопку змиву. Бактерії розщеплюють органіку з води, щоб поїсти, а окислювальні процеси, що проходять при цьому, впливають на розташування електронів – так створюється електричний струм. В ході експерименту вчені отримали показник у кілька мікроват/годин на квадратний сантиметр площі батареї, чого цілком достатньо, щоб запрацював світлодіод.

Для зберігання бактеріальної маси використовується пастка з целюлози, у спрощеній формі це виглядає як грубий паперовий аркуш, який потрібно вимочити в брудній воді. Або помочитись на нього або покласти в калюжу, залишити валятися на землі під дощем – з практичної точки зору застосовувати такі паливні елементи дуже просто. Так, ККД не великий, але це цікавий спосіб видобутку електроенергії з «нічого», більше того, прямо з бруду. У технології є великий потенціал для використання в зонах стихійних лих. Джерело