Опріснення морської води графеновим фільтром

питна вода

Вчені винайшли абсолютно новий фільтр, який дозволяє відокремлювати сіль від води без нагріву і складних хімічних операцій.

Вода покриває 71% земної поверхні, проте, її часто не вистачає. Все тому, що велика частина води знаходиться в океанах, і опріснити її надзвичайно важко. Типове знесолення проходить або шляхом дуже швидкого нагріву, або зворотнього осмосу. Обидва способи вимагають чималих витрат енергії, через що опріснення в промислових масштабах або на віддалених територіях стає невигідним.

Фахівці з університету Синсю і Державного університету Пенсільванії розробили кращий спосіб опріснення, а саме, сито з мембран, вироблених з оксиду графена, який може просто відфільтрувати сіль з води.

У звичайних умовах відфільтрувати сіль не виходить, так як її іони менші молекул води. Але мембрани з оксиду графену з цим справляються, вони блокують іони солі, пропускаючи саму воду. Щоправда, є нюанс: важко створити фільтри подібного роду, які змогли б протягнути досить довго при безперервній роботі. Наприклад, хлор дуже швидко руйнує подібні матеріали, і тому вчені вирішили знайти спосіб краще.

Вони розробили гібридний фільтр, в мембрану якого входить чистий графен, який краще чинить опір хлору. До того ж така мембрана не руйнується при сильному потоці, і дешевша у виробництві.

В результаті вона фільтрує 85% солі, просто пропускаючи через себе воду, і ніякої додаткової енергії або електрики для цього процесу не потрібно.

Проект поки що на ранній стадії, і вчені сподіваються довести показники до стовідсоткової фільтрації. Джерело

Шановні відвідувачі, дякуємо за можливість спілкування, за інтерес, який ви проявляєте до нашого видання і пропонуємо зробити електронну підписку на журнал "ВІР".  smileyПодробиці на сайті http://vir.uan.ua/