Обдурити камери спостереження буде неможливо

камери спостереження

Вчені з Пекінського університету (КНР) розробляють дорожні камери, які за допомогою штучного інтелекту будуть точно ідентифікувати автомобілі без номерів. А одного разу вони навчаться розпізнавати і людей.

Нинішні дорожні камери використовують для ідентифікації автомобілів державні реєстраційні знаки, які розпізнаються за допомогою програмного забезпечення і звіряються з поліцейською базою даних. Обдурити такі камери простіше простого, тому злочинці використовують підроблені номери, щоб не «світитись» на камерах при вчиненні протиправних дій, а любителі перевищувати швидкість і їздити по виділених смугах застосовують різні гаджети на зразок «перевертнів». Ну або просто заклеюють номери.

Китайські дослідники придумали камери, яким не потрібні номерні таблички для ідентифікації транспортного засобу — замість цього штучний інтелект зосередиться на характерних рисах автомобіля, які дозволять відрізнити його від інших аналогічних примірників. Це може бути колірна схема, малюнок коліс, додаткове устаткування або елементи тюнінгу, вм’ятини і подряпини на кузові, відколи на вітровому склі, наклейки, етикетки на дзеркалі, а також наявність шильдиків з позначенням моделі або об’єму двигуна.

Камери використовують у своїй роботі алгоритми глибокого навчання, які обробляють візуальну інформацію і відзначають всі відмінні особливості автомобіля. Дворівнева нейронна мережа при цьому ділить всі знайдені атрибути на дві категорії — грубі і точні, які обробляються незалежно один від одного. Програмне забезпечення поки що перебуває на ранніх стадіях розробки, але згодом ця технологія може стати в нагоді і для відстеження людей за допомогою виявлення характерних рис зовнішності. Джерело

Шановні відвідувачі, дякуємо за можливість спілкування, за інтерес, який ви проявляєте до нашого видання і пропонуємо зробити електронну підписку на журнал "ВІР".  smileyПодробиці на сайті http://vir.uan.ua/