Наноматеріал дозволяє заряджати смартфон за частку секунди

літєві аккумулятори

Вчені розробили унікальний наноматериал Mxene і з його допомогою створили зарядний пристрій, що дозволяє повністю зарядити звичайний літієвий акумулятор менше, ніж за секунду.

Якщо ви хочете, щоб ваш акумулятор заряджався секунди, а не години, то на допомогу прийдуть суперконденсатори. Втім, існують і інші хитрощі: ви повинні або відмовитися від технології збереження енергії за допомогою хімічних реакцій (як в літієвих батареях), або будете змушені вдатися до екзотичних технологій.

Схема будови електроду

Дослідники Drexel вважають, що змогли вирішити цю проблему. Вони розробили (на фото) електроди на основі наноматериал Mxene, які, за словами вчених, дозволяють неймовірно швидко заряджати хімічні акумулятори. 2D-структура електрода являє собою гідрогель в поєднанні з «бутербродом» з оксиду металу. Подібна структура має високу проводить здатністю, але все ж дозволяє іонам переміщатися вільно в міру того, як акумулятор накопичує заряд. У лабораторних умовах зарядка батареї за допомогою Mxene-електродів зайняла «десятки мілісекунд» — звучить як фантастика, чи не так?

Можливо, до виробництва ще далеко. Але як би там не було, той факт, що винахід орієнтоване на підтримку вже існуючих літієвих акумуляторів, а не футуристичних енергокомірок, робить його дуже зручним для користувачів. Можливо, в найближчому майбутньому ми забудемо про те, що колись годинами чекали повну зарядку улюбленого смартфона. Джерело