Знайдено спосіб «перепрограмувати» клітини для лікування захворювань

засіб лікування хвороб

Ні для кого не секрет, що клітини нашого організму мають «вбудовану» здатність протистояти різним негативним факторам. Але, на жаль, не завжди ця корисна функція дозволяє в повній мірі «відбити атаку». Тоді на допомогу приходять різні лікарські засоби. Але що, якщо клітини можна «перепрограмувати» на захист? Щось подібне вдалось провести вченим університету Огайо. Вони знайшли спосіб змінювати функції клітин, завдяки чому можна буде боротись з різноманітними хворобами і зцілювати пошкоджені тканини тіла.

Про наукові розробки повідомила редакція журналу Nature, а новий спосіб отримав назву нанотрансфекція тканин, що означає впровадження позаклітинного матеріалу в клітину невірусним методом. Сама методика виглядає так: лікарі проводять легку електростимуляцію поверхні шкіри, а потім поміщають чіп на це ж місце. Менше ніж за секунду цей чіп доставляє в клітини потрібну інформацію за допомогою високоінтенсивного сфокусованого електричного поля.

Варто згадати, що метод зміни клітин не є чимось новим, але раніше для цього використовували віруси, імплантовані в клітку. Крім того, метод з використанням вірусів вимагає тривалої підготовки пацієнта до проведеної процедури. А ось нанотрансфекція тканин унікальна тим, що фахівці знайшли спосіб керувати клітинами через точковий контрольований сигнал. Як стверджують вчені:

«Ми оголошуємо про новий простий невірусний підході до точкового перепрограмуванню тканин через наноканальний пристрій. Наш спосіб дозволить змінювати функції клітин і заміщати цілі ділянки, які зазнали некрозу. На жаль, поки що про все це можна говорити лише в теорії — новий апарат випробовувався лише на мишах, хоча тести і увінчались успіхом. Приміром, одному гризуну вдалося вилікувати пухлину».

Експерти планують протягом цього року продовжити дослідження і отримати дозвіл на проведення досліджень за участю людей. У випадку, якщо новий спосіб виявиться ефективним, його можна буде застосовувати для лікування різних тканин, в тому числі і для відновлення тканин мозку, пошкоджених в результаті травм, інсультів, хвороби Альцгеймера і Паркінсона. Джерело

Шановні відвідувачі, дякуємо за можливість спілкування, за інтерес, який ви проявляєте до нашого видання і пропонуємо зробити електронну підписку на журнал "ВІР".  smileyПодробиці на сайті http://vir.uan.ua/