ВМС США надрукували готовий до занурення підводний апарат

В останні роки на 3D-принтері надрукували, напевно, все, що тільки можна. Мости, будинки і навіть транспортні засоби. А нещодавно до «манії» надрукувати на 3D-принтері приєднались і Військово-морські сили США. Їх науково-дослідний підрозділ спільно з фахівцями з національної лабораторії Оук-Рідж розробило підводний апарат Optionally Manned Technology Demonstrator (OMTD), корпус якого повністю виготовлений за допомогою технології тривимірного друку. Найцікавіше, що на це вченим знадобилося лише 4 тижні.

Варто згадати, що розроблений OMTD не «з нуля». Прототипом його є підводний апарат для проведення дослідницьких місій і військових операцій. Проект по створенню OMTD стартував рік тому – у серпні 2016. Спочатку був розроблений каркас пристрою, модулі і створена тривимірна модель майбутнього підводного апарату. Потім за допомогою принтера Big Area Additive Manufacturing з вуглецевого волокна надрукували 6 сегментів корпусу загальною довжиною 10 метрів.

Як кажуть представники ВМС США, виготовлення корпуса апарату «традиційним» способом обходиться в 800 000 доларів і займає до 5 місяців. Використання 3D-принтера дозволило скоротити витрати на 90% і знизити час, необхідний на створення корпусу до 4 тижнів.

За заявами розробників, після серії експериментів OMTD буде готовий до занурення найближчим часом. І якщо ця ініціатива увінчається успіхом, то в 2019 році військові США будуть отримувати підводні апарати, виготовлені вже за новою, економічнішою і швидшою у виробництві технологією. Джерело 

Шановні відвідувачі, дякуємо за можливість спілкування, за інтерес, який ви проявляєте до нашого видання і пропонуємо зробити електронну підписку на журнал "ВІР".  smileyПодробиці на сайті http://vir.uan.ua/