Використання енергії хвиль турбінами і не тільки…

ветроволноэлектростанции

Раніше призначення тетраподів (всім відомих бетонних конструкцій у вигляді зірки) було тільки одне – захищати берегову лінію від розмивання. Але вчені Окінавського інституту науки і техніки (OIST) придумали їм додаткову функцію – вони стали основою для кріплення турбін і тепер не тільки розсіюють хвилі, але й допомагають збирати їх енергію.

Сила хвиль по своїй руйнівності практично нічим не лімітована. З нею неможливо боротись, але її можна спробувати приборкати. У різних місцях цю проблему вирішують по-своєму. На Гаваях використовують технологію Azura з механізмом на плаву, що обертається на 360 градусів. В Гібралтарі – це система буїв, які піднімаються і опускаються разом з хвилями. Каліфорнійський університет в Берклі запропонував унікальне килимове покриття морського дна, яке поглинало енергію хвиль, а технологія «штучної вентиляції» в Австралії перехоплює енергію повітря, що несеться хвилями.

Система, яку запропонували в OIST, дозволяє не тільки збирати енергію хвиль, але і розсіювати її, працюючи в тісній зв’язці з тетраподами. В теорії це дозволить значно зменшити руйнівний вплив хвиль на берегові лінії Японії. Спеціальні турбіни будуть встановлені перед тетраподами або природними утвореннями (наприклад, кораловими рифами), щоб взяти на себе головний удар хвилі і поглинути її силу.

Турбіни WEC (Wave Energy Converter), прив’язані до дна швартовими кабелями, згідно з проектом, повинні бути над рівнем моря, але так, щоб хвилі могли їх покривати. Кожна турбіна має п’ ятипелюстковий гвинт діаметром 70 см, який прикріплений до електрогенератора. Внутрішні елементи захищені керамікою від впливу морської води. Вироблена електрична енергія за допомогою кабелів передається на землю і живить електричну мережу країни.

Звичайно, обертові лопаті турбін можуть бути небезпечні для людей і деяких видів тварин. Але і тут розробники все продумали. Швидкість обертання гвинта відрегульована таким чином, що потрапивши в нього, залишитись живим і вибратись з них зможе будь-який представник фауни. Під натиском сильних хвиль, наприклад, під час тайфунів, турбіни можуть вийти з ладу, однак команда розробників зробила лопаті турбін дуже гнучкими, запозичивши ідею дельфінових плавців, які амортизують удари води. Вся опорна конструкція влаштована так, щоб вона не ламалась, а згиналась, як стебла квіток.

 Розробники запевняють, що термін служби таких турбін при будь-яких навантаженнях становить 10 років, а технічне обслуговування їх настільки просте, що його зможуть здійснювати ті ж фахівці, що зазвичай оглядають тетраподи. Вчені поки нічого не кажуть про те, скільки турбіни будуть виробляти енергії, але дали деяку їжу для роздумів.

«Дивно, але 30% узбережжя материкової частини Японії обладнані тетраподами і хвилеломами, – говорить професор Цумору Шінтаке, провідний дослідник проекту. – Використовуючи тільки 1% узбережжя материкової Японії, можна генерувати близько 10 гВт енергії, що еквівалентно 10 атомним електростанціям. Це – дуже багато!».

Наступним етапом проекту є встановлення двох турбін з лопатями меншого діаметру (35 см), які «яскраво» продемонструють технологію в дії з використанням світлодіодів. Джерело 

Шановні відвідувачі, дякуємо за можливість спілкування, за інтерес, який ви проявляєте до нашого видання і пропонуємо зробити електронну підписку на журнал "ВІР". smileyПодробиці на сайті http://vir.uan.ua/order/